PCOS in het kort

PCOS in het kort

PCOS Polycysteus Ovarium Syndroom
PCOS is een hormonale afwijking waarbij de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft. Zonder eisprong kan de vrouw niet zwanger worden! Bij PCOS zijn de eicellen van de vrouw niet in staat te rijpen en blijven in de eierstokken achter en vormen met vocht gevulde blaasjes, cysten. PCOS schijnt vooral voor te komen bij vrouwen met overgewicht. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen symptomen als ze dikker worden.

Kenmerken en symptomen van PCOS:
• Dikker worden
• Acne
• Beharing op vreemde plaatsen
• Onregelmatige cyclus
• Uitblijven van de menstruatie

PCOS is niet te genezen. Op dit moment is er helaas geen remedie voor PCOS. Voor bijna alle vrouwen is dit moeilijk te accepteren. Wel is het zo dat je de symptomen onder controle kan krijgen door medicijnen, gezonde voeding en voldoende beweging. Maar het is en blijft een strijd.
Het is meer dan alleen de problemen met de eierstokken. PCOS is een hormonale aandoening die van invloed is op vrijwel elk gebied van het lichaam en het leven.
Je kan makkelijk aankomen gewicht, er kunnen stemmingswisselingen ontstaan of je kan worstelen met een depressie. Er ontstaat een onzekerheid over vruchtbaarheid en een enorme frustratie over afvallen.

Familiekwaal
PCOS komt voor bij 5 tot 15 procent van alle vrouwen en lijkt bovendien een familiekwaal: binnen sommige families komt het vaker voor dan bij andere. Overgewicht speelt vaak een rol. PCOS kan overgewicht veroorzaken, maar vrouwen die aanleg hebben voor PCOS krijgen het eerder als ze dikker worden.

(Over)Gewicht
Er kan sprake zijn van overgewicht maar het ontstaat niet door gebrek aan inzet. Het is frustrerend dat sommige mensen snel beoordeeld zijn met het zien van een bepaalde maat. Dit is voor vele vrouwen met PCOS erg vervelend. Door PCOS kan je in een constante strijd zijn met afvallen en aankomen

Vruchtbaarheid
Als je te horen krijgt dat PCOS een grote invloed heeft op de vruchtbaarheid en het in de praktijk niet zo makkelijk zal zijn om zwanger te worden- dan stort je wereld in.

PCOS is een hormonale afwijking waarbij er geen goede eisprong, de ovulatie, plaats vindt. Zonder eisprong kan de vrouw niet zwanger worden! Met PCOS is de eicel van de vrouw niet in staat te rijpen en blijven in de eierstokken achter met vocht gevulde blaasjes, cysten. PCOS schijnt vooral voor te komen bij vrouwen met overgewicht. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen symptomen als ze dikker worden.

Miskraam
Vrouwen die zwanger worden na een behandeling voor PCOS hebben een iets grotere kans op een miskraam. Dit kan niet beïnvloed worden (zie Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap).

Acné
Acné op volwassen leeftijd wordt vaker gezien bij vrouwen met PCOS. Acné kan duidelijk verminderen met het gebruik van de Diane-35 of een andere pil. Geeft dit onvoldoende resultaat dan kan eventueel verwijzing naar een dermatoloog plaatsvinden.

Gevolgen voor de algemene gezondheid
Vrouwen met PCOS hebben mogelijk een verhoogde kans om op latere leeftijd gezondheidsproblemen te krijgen. Meestal treden deze problemen pas rond of na de overgang op. Dit zijn diabetes mellitus type II (suikerziekte), hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en op jonge leeftijd al een verhoogde kans op kanker van het baarmoederslijmvlies (endometriumcarcinoom). Veel van deze problemen hangen samen met overgewicht en een verminderde gevoeligheid voor insuline. Vroegtijdige vaststelling en behandeling van deze problemen kan de gevolgen op lange termijn verminderen.

Diabetes mellitus (type II)
Ongeveer de helft van de vrouwen met PCOS heeft overgewicht. Overgewicht gaat vaak samen met een verminderde gevoeligheid voor insuline. Om de waarde van het glucose op een normaal niveau te houden wordt er meer insuline aangemaakt. Als de waarden van het glucose te hoog blijven raakt de suikerstofwisseling gestoord en ontstaat er uiteindelijk suikerziekte (diabetes mellitus type II).

Hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten
Overgewicht, een hoge waarde van het testosteron en suikerziekte geven een verhoogde kans op een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. Behandeling van deze problemen door middel van afvallen, een dieet, meer beweging en zo nodig door medicijnen verlaagt de kans op schade voor uw lichaam. Een arts kan hierbij helpen.

Financiën
Het hebben van PCOS is een dure aangelegenheid. Er is niet alleen sprake van hoge ziekenhuisrekeningen en kosten voor medicijnen voor eventueel vruchtbaarheidsbehandelingen . Denk maar aan bijvoorbeeld kosten die gemaakt worden voor diëtiek, alternatieve behandelingen en dergelijke. Ook moet er geïnvesteerd worden in een bepaalde lifestyle. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn van cruciaal belang. De behandeling van PCOS is een investering van tijd, geld en energie. Met de zorgverzekeraar of de voorgestelde behandeling kan worden overlegd of het wordt vergoed omdat dit verschilt per verzekering en verzekeraar.

Tot slot
PCOS kan een belangrijke invloed op het leven van een vrouw hebben. Onzekerheid of het zal lukken om zwanger te worden, de opgave om af te vallen, de vele ziekenhuisbezoeken tijdens de behandeling, eventueel de noodzaak om hormonen te gebruiken en de vaak herhaalde teleurstelling dat een behandeling niet gelukt is, kan allemaal emotioneel zwaar zijn. Het is belangrijk dat deze gevoelens met de partner, goede vrienden, familie en eventueel op het werk kan worden besproken.

Ook overbeharing, acné en overgewicht kunnen moeilijk te verdragen zijn. Vaak lukt het niet deze problemen naar volle tevredenheid te behandelen en het sociale leven kan hierdoor hinder ondervinden. Ondersteuning door een arts, psycholoog, diëtiste en/of schoonheidsspecialiste en ook contact met lotgenoten kan helpen.

Geplaatst in Niet gecategoriseerd.