Afvallen

Afvallen

PCOS komt bij alle soorten en maten vrouwen voor. Waarom vrouwen met PCOS meer problemen hebben met hun gewicht is nog niet goed verklaarbaar. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. Het probleem met gewicht lijkt samen te hangen met insuline resistentie en hormonen die de honger en verzadiging regelen.
Veel vrouwen met PCOS geven aan dat ze problemen hebben met op gewicht blijven en afvallen. Door wetenschappelijk onderzoek is nog niet aangetoond of dit daadwerkelijk zo is. Afvallen lijkt voor iedere vrouw lastig, ongeacht of zij PCOS heeft.

Over afvallen bij PCOS wordt veel geschreven. Men adviseert dit vanwege de voordelen van afvallen op PCOS. De klachten van PCOS kunnen minder worden door iets af te vallen.

Door 5 tot 10% af te vallen lijkt het gehalte van veel hormonen in het bloed te verlagen zoals bijvoorbeeld insuline en testosteron. Hierdoor worden veel vrouwen met PCOS weer regelmatiger ongesteld en krijgen ze ook een regelmatigere eisprong.
Andere klachten van PCOS, zoals overbeharing of acne (puistjes) nemen ook vaak af.

Let op: we weten nog niet goed welke vrouwen voordelen hebben van afvallen. Deze voordelen lijken vooral van toepassing te zijn op vrouwen met een Body Mass Index (BMI) boven de 25.

Omdat PCOS niet overgaat, is het advies om met een gezondere leefstijl aan de slag te gaan.