Haar- en huidproblemen

Haar- en huidproblemen

Overbeharing, haaruitval en acne zijn vaak symptomen van PCOS. Deze symptomen, die het gevolg zijn van hoge androgeen waarden, kunnen een grote impact hebben. Hieronder vind je meer informatie over wat je zelf tegen deze symptomen kan doen. Denk hierbij aan waxen, laserbehandeling, elektrolysebehandeling, hormonale anticonceptiemiddelen, medicijnen tegen insulineresistentie en het gebruik van antiandrogenen.

Cosmetische behandelingen
Bij cosmetische behandelingen wordt niet de onderliggende oorzaak van de overbeharing of acne – de hoge androgeen waarden – aangepakt, maar wordt ingezet op de (tijdelijke) vermindering van de overbeharing of acne.

Overbeharing
Waxen , laser- en/of elektrolysebehandeling kunnen helpen om overbeharing tegen te gaan. Laseren is de behandeling met de grootste kans om te leiden tot een significante verlaging van de overbeharing. Houd er wel rekening mee dat de behandeling na verloop van tijd herhaald zal moeten worden. Daarnaast kan de behandeling kostbaar zijn. Als u aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat uw ziektekostenverzekeraar (een deel van) deze behandeling vergoed. Informeer hiernaar bij uw ziektekostenverzekeraar.

Als u laserbehandeling overweegt, is het belangrijk dat deze wordt uitgevoerd door een getrainde professional die de juiste machine of techniek gebruikt voor uw huidtype. Deze zal u kunnen vertellen of laser ontharing zal werken op uw huidtype.

Acne
Crèmes of gels die het verstopt raken van poriën, vetproductie door de huid en/of ontstekingen voorkomen, kunnen gebruikt worden om acne tegen te gaan.

Medische behandelingen
Soms zijn de klachten van dien aard dat in plaats van of naast cosmetische behandeling ook medische behandeling noodzakelijk is. Haaruitval, overbeharing en acne kunnen op verschillende manieren worden behandeld.
• Vermindering van de hoeveelheid androgenen in het lichaam door:
• Hormonale anticonceptiemiddelen;
• Afvallen door het aanleren van een gezonde levensstijl, waardoor insulineresistentie wordt verminderd;
• Medicatie om insulineresistentie te verminderen.
• Het verminderen van de invloed van de androgenen in het lichaam door het gebruik van antiandrogenen, zoals cyproteronacetaat, spironolactone, finasteride. Deze medicijnen worden alleen gebruikt bij ernstige klachten.

Hoe werkt hormonale anticonceptie tegen overbeharing en acne?
Hormonale anticonceptie in de vorm van ‘de pil’ vermindert de productie van testosteron en andere androgenen in de eierstokken. Daarnaast verhoogt ‘de pil’ ook productie van Geslachtshormoon bindende globuline (SHBG; seks hormone binding globulin). SHBG is een eiwit dat zich bindt aan testosteron in het bloed en dat vaak maar in heel lage hoeveelheden wordt aangetroffen bij PCOS.

Vermoed wordt dat testosteron dat niet gebonden is aan SHGB of een ander eiwit de veroorzaker is van overbeharing en acne. Door de SHBG-productie te verhogen, vermindert ‘de pil’ de invloed van testosteron, waardoor de symptomen die bij een te veel aan testosteron horen, zoals overbeharing en acne afnemen.

Insulineresistentie en insuline sensibiliserend medicijnen
Insulineresistentie ontstaat wanneer het lichaam insuline produceert – vaak in verhoogde hoeveelheden – maar deze insuline niet op de goede manier gebruikt. Een van de taken van insuline is om het glucoseniveau in het bloed niet te laten stijgen door glucose in de lichaamscellen toe te laten. Wanneer er sprake is van insulineresistentie benut het lichaam de beschikbare insuline niet effectief. Bij sommige vrouwen met PCOS leidt dit ertoe dat het glucoseniveau in het bloed stijgt terwijl er veel insuline in het bloed aanwezig is.

Hoge insulinewaarden in het bloed kan de productie van androgenen, zoals testosteron, in de eierstokken verhogen. Dit leidt dan tot overbeharing en acne.
Verschillende insuline sensibiliserende medicijnen kunnen helpen in het geval van overbeharing en acne.

Metformine
Insuline sensibiliserende geneesmiddelen zoals metformine hebben een vergelijkbaar effect op de vermindering van de haargroei als de anticonceptiepil . Metformine wordt nu ongeveer 60 jaar gebruikt en is een geneesmiddel met weinig ernstige bijwerkingen, behalve in het geval van ouderen of mensen met lever- of nierfalen.

Sommige vrouwen die metformine gebruiken krijgen last van een aantal tijdelijke gastro-intestinale bijwerkingen zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel, braken en verlies van eetlust. Een behandeling met Metformine kan worden gestart bij lagere doseringen om de ernst van deze bijwerkingen te verminderen. De vertraagde afgifte variant van metformine, die ’s nachts wordt ingenomen, heeft minder ernstige bijwerkingen dan de standaard behandeling met metformine.

Anti-androgenen
Deze medicijnen zijn onder meer beschikbaar in de ernstigere gevallen van overbeharing en acne.

  1. Cyproteronacetaat
    Wordt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd gecombineerd met de anticonceptiepil

Bijwerkingen:
– gewichtstoename
– depressie
– verandering van het libido
– vermoeidheid

  1. Spironolacton
    Spironolacton is een plastablet die ook de adrogeenproductie remt en de invloed van androgenen in het lichaam vermindert.
    Moet gebruikt worden in combinatie met een vorm van anticonceptie om zwangerschap en onregelmatige bloedingen te voorkomen. Mag alleen gebruikt worden bij vrouwen die niet proberen zwanger te worden.

Bijwerkingen:
– hoofdpijn
– duizeligheid
– lethargie

Isotretinoine
Isotretinoine wordt alleen voorgeschreven voor zeer ernstige acne. Het middel werkt door de talgklieren te laten krimpen en door de talgproductie te verminderen. Dit middel mag alleen gebruikt worden bij vrouwen die niet proberen zwanger te worden. Dient gebruikt te worden met een vorm van effectieve anticonceptie. Bijwerkingen zijn onder meer droge huid en eczeem.

Minoxidil
Minoxidil is een crème die in de hoofdhuid gemasseerd moet worden en helpt om haaruitval te voorkomen. Bijwerkingen zijn onder meer droge hoofdhuid en jeuk. Sommige dermatologen schrijven Minoxidil in tabletvorm voor, vaak in combinatie met Spironolacton.

Wat te doen?
Om een keuze te maken voor de beste behandeling voor uw klachten met betrekking tot overbeharing, haaruitval en/of acne kunt u de verschillende opties het beste met uw huisarts of specialist bespreken. Geef hierbij aan wat voor u de belangrijkste klachten zijn en wat uw overwegingen en bedenkingen zijn bij de verschillende behandelingen. Op basis hiervan kunt u gezamenlijk met uw arts tot een plan om uw klachten aan te pakken.